
No sé si es considera pecat fer la crítica de "Soy leyenda" sense haver llegit el llibre de Richard Matheson en el qual es basa la pel·lícula. Sóc conscient de que no puc optar per una comparativa ni valorar si estem davant d'una bona adaptació (pel que he llegit d'altres més experts sembla que l'adaptació és més aviat lliure i molesta). La "Soy leyenda" de Will Smith és la tercera adaptació de la novel·la. La més famosa i la que més recordo és "El Último Hombre Vivo" (1971) protagonitzada per Charlton Heston. L'altra "The Last Man on Earth" (1964) va ser dirigida per Ubaldo Ragona, protagonitzada per Vincent Price i pràcticament desconeguda al nostre país. La que ara ens arriba ha estat dirigida per Francis Lawrence (director de la confusa "Constantine") i interpretada per Will Smith

Si una cosa està clara d'aquesta tercera adaptació del llibre és que està al servei més que absolut d'un sol home, Will Smith. Una pel·lícula per un sol actor que serveix per mostrar els registres interpretatius del noi (justets però existents) i, per suposat, els seus músculs, que per alguna cosa deu gastar hores i hores de gimnàs. Will Smith construeix un personatge mig desquiciat per la soledat en la que conviu i els remordiments d'haver sobreviscut a tots els altres. La pel·lícula després d'una desconcertant aparició d'Emma Thomsom (he de confessar que vaig arribar a pensar que m'havia equivocat de sala o de dia del passi) comença amb uns espectaculars plans generals de la ciutat de NY deserta, conquerida per cotxes aturats, vegetació i animals en llibertat.
La primera part de la pel·lícula aconsegueix el que pretén, que ens posem en el lloc del protagonista, que es pugui arribar a sentir la desesperació de viure en una ciutat tu sol sense cap ànima més excepte un gos i acabar embogint fins l'extrem de que trobar un maniquí humà a prop teu és l'únic consol que et queda per simular companyia. Després la pel·lícula és conquerida per l'acció i un cert aire de fantasmada nord-americana que tant els costa evitar. La trobada amb uns infectats virtuals, la recerca d'una cura a la malaltia (perquè Neville és militar, sensible, catxes i científic...què us penseu? què només sobreviuria un mindundi?) i un missatge final religiós que acaba d'arrodonir a la baixa el què podria haver estat bastant més que correcte.
Malgrat tot estem davant d'un film que pel seu metratge correcte, les escenes d'alta tensió finals i la simpatia que desperta Will Smith, encara que sigui en un paper més seriós dels habituals, és molt adequat per passar una estona distreta en el cinema i que passarà en un no res. Als fidels del llibre i abans de que us remogueu inquiets en els vostres seients, crec que és millor que aneu al cinema amb la idea clara de que l'adaptació del llibre ha estat d'allò més lliure.
NOTA FINAL/POSSIBLE SPOILER Perquè si està força clar que l'infectat que persegueix a Smith durant part de la pel·lícula ho fa no per venjança sinó per recuperar a la seva companya capturada no es diu res en cap moment i a sobre, s'insisteix en la no humanitat d'aquells sers?